web 2.0

donderdag 21 januari 2010

opgeLED!

Led-verlichting kent veel pluspunten. Ze zijn veel goedkoper dan gloeilampen. Het kost veel minder energie om ze te laten branden en ze hebben een veel langere levensduur. Een hele ‘groene’ lichtbron dus. Met de huidige techniek kan de lichtopbrengst zich inmiddels ruimschoots meten met die van conventionele gloeilampen. Bovendien kun je met één led-lamp meerdere kleuren produceren. Of zit er een schauwzijde aan dit verlichtende verhaal?

Begin april van vorig jaar publiceerde onafhankelijk meetinstituut VSL (voormalig Nederlands Meetinstituut) een onderzoek naar verschillende lichtbronnen op de consumentenmarkt. Hieruit zou blijken dat fabrikanten van led-producten de claims op verpakkingen niet waar kunnen maken. De gespecificeerde helderheid zou bijvoorbeeld niet waargemaakt kunnen worden, en ook de aangegeven levensduur zou niet worden gehaald. De efficiëntie zit wel goed, deze is vergelijkbaar of zelfs beter dan die van spaarlampen.
Om te voorkomen dat het imago van led-verlichting een zware deuk oploopt, moeten fabrikanten de eigenschappen van hun led-lampen duidelijker naar de consument communiceren, stelt VSL.

Het onderzoek beperkte zich tot consumentenverlichting: led als vervanger van de gloeilampen in huis. Spieringhs Beletteringen is nog steeds overtuigd van de voordelen van led-verlichting. De geclaimde helderheid en levensduur worden misschien niet gehaald, maar de helderheid is meer dan voldoende voor reclamedoeleinden en de levensduur is nog altijd langer dan die van gloeilampen. De eigenschappen maken leds bij uitstek geschikt voor reclame-uitingen. Het gebruik van verschillende (of zelfs wisselende) kleuren wordt veel makkelijker. Door de relatief lage onderhouds- en verbruikskosten van led komt lichtreclame voor nagenoeg iedereen binnen handbereik. Waar mogelijk wordt led door ons toegepast in verlichte reclame-objecten. Denk aan reclamezuilen, lichtlijnen, doosletters en andere gevelbeletteringen.

Wij van Spieringhs houden de ontwikkeling van de led-verlichting natuurlijk nauwlettend in de gaten. De ontwikkeling staat niet stil en het einde is volgens ons nog lang niet in zicht.
We zullen blijven zoeken naar goedkope en zuinige lichtbronnen en mooie, creatieve toepassingen hiervan!

Bent u geïnteresseerd in mooie, creatieve en effi-
ciënte(re) lichtreclame?
Mail of bel ons. Spieringhs Beletteringen informeert u graag over de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten